kezdőlap / Életmód / Meg sem kell szólalnod ahhoz, hogy tudják ki vagy
Meg sem kell szólalnod ahhoz, hogy tudják ki vagy
2020. szeptember 16. szerda 13:44 -

Sokakkal előfordult már, hogy külföldi utazás során anélkül ismerték fel a honfitársaikat, hogy azok akár csak egy szót is szóltak volna. Ez nem pusztán véletlen, ugyanis a beszéden kívül is bocsátunk ki olyan jelzéseket, melyek egy adott csoportra jellemzőek. Ez hívjuk nonverbális akcentusnak.

 A jelenségre már korábban is felfigyeltek, de részletesen Hillary Elfenbein és Abby Marsh kezdett vizsgálódni a témában. A kutatókat egy 80-as évekbeli kísérlet indította el, melyben a résztvevőknek különböző érzelmeket kellett felismerniük japán, illetve kaukázusi arcokon. A japánok között egyaránt voltak anyaország béliek, illetve japán származású amerikaiak is.

A képeket nézve Elfenbein azt vette észre, hogy képes megkülönböztetni egymástól az ázsiai és az amerikai japánokat, dacára annak, hogy egy rasszhoz tartoznak. Ezen a vonalon haladva ők maguk is kísérletezésbe kezdtek, és azt találták, hogy a résztvevő amerikaiak szintén nagy arányban voltak képesek kiszúrni a különbséget. Mindezt annak ellenére, hogy a képeken szereplő emberek azonos ruhákat viseltek, és a megvilágítás is azonos volt. Míg semleges arckifejezés esetén a résztvevők alig vettek észre különbséget, az érzelmek kifejezése egyből elárulta az illető származását.

 

Árulkodó apróságok

Mindez pedig a nonverbális akcentusra vezethető vissza. Azokra az apró kis jelekre, melyek nekünk teljesen természetesek, máshol viszont nagyon is kilógnak a sorból. Persze a nonverbális kommunikáció alapvetően egy nagyon összetett dolog, ugyanis sokkal több információt közvetítünk magunkról így, mint szavakkal. Ezek sok mindent elárulnak rólunk, hogy honnan jöttük, és az eddigi élettapasztalatainkról is. Például Putyinnál figyelték meg, hogy séta közben nem, vagy csak alig mozgatja a jobb karját. Ez az elnök KGB-s kiképzésére vezethető vissza, célja pedig az volt, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén minél közelebb legyen a keze a fegyveréhez.

Elfenbeinék eredményei nyomán számos új kutatás indult a témában. A Glasgow-i Egyetemen például kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciát, amely képes felismerni és létrehozni 60 különböző nonverbális akcentust egy szimulált arcon. Megfigyelték emellett azt is, hogy ezeket az apró, nehezen észrevehető jeleket sokkal könnyebben ismerték fel ázsiaiak akkor, ha azt egy másik ázsiai és nem pedig kaukázusi arcon látták.

 

Mutasd meg hogy állsz, megmondom ki vagy

Ugyanígy jelek tömkelegét közvetíti rólunk a testtartásunk és a járásunk is. Egy 2012-es kutatás során teniszezőkről készült képeket mutattak a résztvevőknek, akiknek tippelniük kellett, hogy az illető éppen nyert, avagy veszített. Ennek során végül arra jutottak, hogy ezzel kapcsolatban a testtartás sokkal árulkodóbb volt, mint az arckifejezés.

Ez az eredmény a kísérlet egy későbbi verziójában is megerősítést nyert, kiegészítve azzal, hogy az ezúttal résztvevő Hong Kong-i egyetemisták sokkal nagyobb arányban találták el a győzelmet vagy vereséget, ha az atléta is ázsiai volt. Ez szintén azt támasztja alá, hogy könnyebben ismerjük fel azokat a jeleket, melyeket gyakrabban látunk.​

Mark Moffett fotós, biológus szerint a nonverbális akcentus elsődleges funkciója, hogy az általuk közvetített információkból megállapíthassuk, hogy ki tartozik a csoportunkhoz, és ki nem. Azonban ez a tömérdek információ félrevezető is lehet. Egy, a Princeton Egyetemen végzett kutatás során a részvevők könnyedén ki tudták találni egy választás nyertesét, pusztán az indulók fényképei alapján, azáltal, hogy melyikük tűnik a legalkalmasabbnak a pozíció betöltésére. Ugyanakkor aközött, hogy valaki megbízhatónak tűnik, és hogy valóban az-e, nincs összefüggés.

Ugyanakkor az arckifejezésünk arról is árulkodik, hogy milyen életet éltünk eddig. Egy kutatás során például randi appokról szedett képeket mutattak a részvevőknek, akik könnyedén kitalálták, hogy a képeken szereplők közül ki gazdag és ki nem. Arra a megállapításra jutottak, hogy a gazdagabbak vidámabbnak, boldogabbnak néztek ki és pozitívabb kisugárzásuk volt. Amikor azonban nem semleges arckifejezést vágtak a képeken lévők, hanem mind mosolyogtak, a résztevők jóval nehezebb helyzetbe kerültek.

 

Miért olyan vidámak az amerikaiak?

Úgy néz ki, hogy a nonverbális akcentusok kutatása emellett egy másik kérdésre is választ tud adni. Egy, a Wisconsin–Madisoni Egyetemen készült kutatás szerint a nagymértékű bevándorlásnak kitett helyeken az emberek értelemszerűen sokkal nehezebben tudják olvasni egymásról ezeket a jeleket. Azonban ahhoz, hogy a társadalom működőképes legyen mégiscsak rá vannak erre kényszerítve. Ennek az állapotnak a következménye lehet az amerikaiakra jellemző folyamatos mosolygás és az érzelmek sokkal közvetlenebb kifejezése.

Forrás: BBC

TOVÁBBI Életmód TARTALMAK
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap. Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.