kezdőlap / Életmód / Koncertezik az Univerzum
Koncertezik az Univerzum
2020. október 5. hétfő 10:53 -

A technológia fejlődésével egyre jobban kinyílik számunkra a világ. Nincs ez másként a csillagászatban sem.

Az Univerzum megismerésében nagy segítségünkre vannak a NASA űrtávcsövei is. Különösen nagy szolgáltatott tett ebben a Hubble és a Spitzer. A NASA új projektjének keretein belül, most hangok formájában ismerkedhetünk meg a Tejútrendszer középpontjával.

Az eredetileg űrtávcsövekkel mért digitális adatokból – amik egyesekből és nullákból álltak -, a kutatók képet készítettek. Így tudjuk mi is vizualizálni, mi lehet a távolban. Ez annyira nem újkeletű dolog. A mostani projekt adatszonifikációval a képeket halhatóvá tette.

De hogyan? Azok a hangok, amelyeket hallunk, a források helyzetének, valamint fényességének felelnek meg. A fény intenzitása pedig meghatározza a hangerőt. A forrásokat és a csillagokat persze egyedi hangok jelölik. A gáz- és porfelhőket pedig zümmögésként hallhatjuk.

 

 

Ezen a felvételen látható csillagok, gáz- és porfelhők kb. 26 ezer fényévre lehetnek tőlünk.

A projekt keretében több felvétel is elkészült már, pl. a Sas-köd egyik képződményének vagy a Cassiopeia A szupernóvamaradványának különleges ábrázolását is meghallgathatjuk.

A University of Sound honlapon még többet megtudhattok a projektről és az egész folyamatról, valamint más hangfelvételeket is meg tudtok hallgatni. 

 

Forrás: NASA

TOVÁBBI Életmód TARTALMAK
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap. Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.