kezdőlap / Zöldövezet / Kiszorulhatnak az élőhelyükről a sarki rókák Norvégiában
Kiszorulhatnak az élőhelyükről a sarki rókák Norvégiában
2020. szeptember 4. péntek 09:58 -

Veszélyes jelenségre lettek figyelmesek a Norvég Természetkutató Intézet munkatársai: az újonnan épült utakkal járó gázolások és szemetelés odavonzotta a vörös rókákat, ami a sarki rókák kiszorulásával jár.

Az egész az új hegyi utakkal és az azt használó turistákkal kezdődött. Az utak mentén eldobált élelmiszerek, és az elgázolt kisállatok odavonzották a varjakat és másfajta dögevőket.

A vizsgálatokat végző kutatók azt találták, hogy a szemét és a dögök számának növekedésével egyre több vörös róka jelent meg azon a területen, különösképp a téli időszakban. Ám míg a vörös rókákat vonzzák az utak, addig az eredetileg őshonos sarki rókákra pont ellentétes hatást gyakorolt.

Pontosabban az utak jelentette élelem vonzó lenne, azonban a vörös rókák jelenléte elriasztja őket. A sarki róka ugyanis jóval kisebb termetű, így hátrányban van egy esetleges küzdelem során. Ez pedig nem csupán elméleti kérdés, mert a kutatók több sarki róka tetemet is találtak, amikkel vörös rókák végeztek. 

Vörös rókák egyébként előfordultak már korábban is a hegyekben, azonban a tömeges megjelenésük nagy fenyegetést jelent, és nem csupán az amúgy is veszélyeztetett sarki rókákra, de minden más, a hegyekben őshonos fajra is.

Az Intézet munkatársai hangsúlyozták, hogy ezek a folyamatok az úthálózatok terjedésének következtében indultak el, ezért elengedhetetlen azok környezeti hatásainak csökkentése. Ez elsősorban a szemetelés visszaszorítását jelenti, azonban az utak számos más problémát is okoznak, mint például az állatok elgázolása, és az élhőhelyeik kettéválasztása. Mindezek alapvetően veszélyeztetik a helyi ökoszisztémát, és mielőbb megoldást kell rá találni az őshonos fajok védelmében.

(Forrás: ng.hu)

TOVÁBBI Zöldövezet TARTALMAK
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap. Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.