kezdőlap / Zöldövezet / Kísérleti projekt, amely forradalmasíthatja a nagyvárosok közlekedését
Kísérleti projekt, amely forradalmasíthatja a nagyvárosok közlekedését
2020. október 1. csütörtök 13:43 -

Elektromos utat adtak át Tel-Avivban

Forradalmi fejlesztésbe kezdtek a Tel-Avivi hatóságok, amikor nemrég létrehozták a világ egyik első elektromos útját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy résztekercseket helyeztek el az útburkolat alatt, amely a város elektromos hálózatára kapcsolódva, képes a rajta haladó járművek töltésére. Ehhez csupán egy vevőt kell az adott közlekedési eszköz aljára szerelni.

A rendszer a Tel-Avivi Egyetem vasútállomásától induló úton üzemel, 600 méter hosszan. Bár jelenleg még csupán elektromos buszokat töltenek vele, s mint ilyen nem sokban különbözik a trolibusz hálózattól, azonban a későbbiekben nagyon könnyedén ki lehet majd bővíteni a járművek körét. Így a buszokhoz várhatóan teherszállító járművek és később személyautók is csatlakozhatnak.

A város közlekedésért felelős alpolgármestere elmondta, a céljuk a fejlesztéssel csökkenteni a város levegő- és zajszennyezettségi szintjét, és növelni a lakók életminőségét. Ha a rendszer szélesebb körben elterjed, az nem csupán az embereknek jó, de kevésbé erőforrásigényessé, és sokkal hatékonyabbá is tehetné a nagyvárosok közlekedését.

Forrás: Cities Today

TOVÁBBI Zöldövezet TARTALMAK
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap. Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.