kezdőlap / Zöldövezet / Csak semmi pazarlás
Csak semmi pazarlás
2020. október 2. péntek 11:15 -

A napokban jelent meg egy hazai fejlesztésű applikáció, amivel hatékonyan segíthetjük a környezetvédelmet és a saját pénztárcánkat is.

Az élelmiszer kérdése igazán fontos téma napjainkban. Több szempontból is, ugyanis nem kicsi környezeti terhelést jelent a romlott vagy fel nem használt élelmiszer, arról nem is beszélve, hogy sokaknál pazarolva a kukában végzi, de még többen sajnos hozzá sem jutnak vagy nem megfelelő mennyiségben és minőségben. Mindezt globálisan értve. 

Az élelmiszerhulladék csökkentésének több módja is létezik. Például figyelni az egyes élelmiszerek dátumát. Itt fontos megjegyezni azt, hogy a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között van fogalombeli különbség. Ugyanis a fogyaszthatósági idő azt az időpontot jelöli ameddig az élelmiszer ténylegesen elfogyasztható. Gyorsan romló ételeknél találkozhatunk ezzel a jelöléssel. Mindez azt jelenti, hogy hiába néz ki prímán az a szelet sajt, sajnos az elfogyasztása már nem javasolt, mert egészségügyi problémák léphetnek fel. Tehát ne edd meg! Érdemes azonban tudni, hogy ezt a jelölt dátumot meg lehet hosszabbítani, ha lefagyasztjuk az ételt. Na persze ez nem olyan dolog, hogy a végtelenbe és tovább… A minőségmegőrzési idő - mint az a nevéből is kitűnik-, csak az élelmiszer minőségének (illat, állag, szín stb.) megőrzési dátumát jelzi. Többnyire tartós élelmiszereken tüntetik fel. Ezen dátum lejárta után, akkor fogyasztható a termék, ha a csomagoláson leírtak szerint volt tárolva és sértetlen a csomagolása. Ebben az esetben fordulhat elő, hogy az íze nem lesz olyan intenzív, de semmi bajunk nem lesz, ha megesszük.

A tudatos vásárlás szintén egy olyan dolog, amivel csökkenteni tudjuk a kidobandó ételek mennyiségét. Ehhez persze egyből társul az is, hogy egy kicsit előre gondolkodva megtervezzük a menüt, ha otthon főzünk. Ami azért annyira nem nagy ördöngösség, csak egy kis odafigyelést igényel. Ha az otthon főzős opció áll fenn, akkor érdemes előbb a közeli lejáratú dolgokat elkészíteni, de ez eléggé egyértelmű dolog. Az is előfordulhat, hogy a már korábban elkészített ételt újragondoljuk és felhasználjuk egy másik elkészítésénél.

Természetesen nem mindenki szeret vagy éppen tud otthon főzni ilyen-olyan okok miatt és inkább rendelnének. Nekik egy tök jó opció lehet a pár napja megjelent Tudatos névre hallgató új alkalmazás. Ez egy kicsit más, mint a Wolt meg a NetPincér, mert a tudatosság jegyében történik az ételrendelés. Ugyanis itt az éttermek teszik fel olcsóbban azokat a még jó! – ezt fontos kihangsúlyozni -, elkészített ételeiket, amelyeket már nem tudnak eladni, viszont nyilván kidobni sem szeretnék. Így a vendéglátó helyek is jól járnak és a megrendelők is.

Az alkalmazáson belül lehet ételtípus, allergén vagy akár lejárati, átvételi dátum szerint is szűrni a találatok között. Mind a rendelés, mind az átadás QR-kóddal történik. Igaz, még csak budapesti éttermek vannak a listában, de ez folyamatosan bővülni fog.

A környezettudatosság jegyében az applikáció méri nekünk, hogy eddig hány kg ételt mentettünk meg a kidobástól illetve, hogy mennyi CO2-ot spóroltunk meg a Földünknek és ezzel együtt magunk is. Ha szeretnél az élet más területein is tudatosabb és környezetkímélőbb lenni, akkor töltsd le az Öko Napló alkalmazást, amiben minden nap hasznos tippet kaphatsz, arra vonatkozóan, hogy hogyan is tudsz kisebb ökológiai lábnyommal élni a Fölön.

 

Forrás: Tudatos

TOVÁBBI Zöldövezet TARTALMAK
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap. Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.