kezdőlap / Zöldövezet / Dél-Ausztráliában már napelemekkel állítják elő a felhasznált áram 100%-át
Dél-Ausztráliában már napelemekkel állítják elő a felhasznált áram 100%-át
2020. október 28. szerda 15:10 -

Történelmi eredmény a megújuló energia terén

Ausztrália évek óta az elsők között jár a napelemes technológia terjesztésében és felhasználásában. Ez főleg a napos időjárásuknak, valamint a rossz minőségű hagyományos ellátórendszernek köszönhető. Pár évvel ezelőtt ugyanis rendszeresek voltak az áramkimaradások az ország ritkábban lakott területein, többek közt Dél-Ausztráliában is. Ugyanekkor Ausztráliában az egyik legdrágbb a központi rendszerből érkező elektromosság.

Ezek következtében az elmúlt években szabályos robbanás következett a napelemek piacán. Ennek a folyamatnak a látványos következménye, hogy a Dél-Ausztrália nevű szövetségi állam immár tisztán napelemekkel fedezi a teljes fogyasztását.

Az évek óta tartó folyamatból egyébként a Tesla bőven is kivette a részét. Az eredeti tervek szerint ugyanis, az energiaellátás problémáit szénerőművekkel próbálták volna megoldani. Elon Musk viszont fogadást ajánlott az ausztráloknak, miszerint 100 nap alatt összeraknak nekik egy 100MW-os akkumulátort, és ha netán kicsúsznának az időből akkor ők állnak minden költséget. Az akkumulátor persze elkészült, és 2016-ban üzembe is helyezték. Emellett pedig 50.000 háztartásnak adtak ingyen napelemeket.

Azonban Ausztrália már nem biztos, hogy sokáig tetszeleghet a napenergia úttörőjének a szerepében. A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint ugyanis már a napelemek számítanak a legolcsóbb energiaforrásnak, ez pedig egy újabb, immár világszintű robbanáshoz vezethet.

Forrás: GNN, napelemrendszer.info

TOVÁBBI Zöldövezet TARTALMAK
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap. Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.