kezdőlap / Önkéntesség / Sünbarát applikáció a láthatáron – avagy az önkénteskedés egy másik formája
Sünbarát applikáció a láthatáron – avagy az önkénteskedés egy másik formája
2020. szeptember 24. csütörtök 11:01 -

A Vadonleső program keretein belül kerül fejlesztésre majd a közeljövőben egy olyan applikáció, amely az útvonaltervezésnél figyelmeztet, ha sünös helyen járunk. Így védve a populációt az autók kerekeitől.

A városokban tartott háziállataink etetése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre több sünnel találkozhatunk az utcákon vagy a kertek alatt és ezáltal sajnos egyre több elütött sünnel is. Kifejezetten szeretik a macskatápot és igazi svédasztalnak számítanak nekik a lámpák, ugyanis a fényt kedvelő rovarok sokszor ott hullanak el és válnak a tápláléklánc részévé.

Miután védett fajról beszélünk fontos, hogy odafigyeljünk rájuk. Meg egyébként is. Ha van lehetőségünk védeni őket, miért ne tennénk? Igazából természetes ellenségük nincs, így egyvalamitől kell őket félteni, és azaz autó. Ha meglátnak egyet, sokszor megállnak az út közepén, felfújják magukat és azt hiszik, hogy akkor ezzel ők már nyert pozícióban is vannak, nincs mitől félniük. Ami igaz is lenne, mondjuk egy kutyával szemben, de a nyergesvontató már kicsit más kategória.

Az idén 11 éves Vadonleső program ezen balesetek statisztikáján szeretne változtatni. A lakosság által beküldött adatok alapján már rengeteg információval rendelkeznek. A Vadonleső applikáció segítségével önkéntesen tudunk segíteni. Igazából kb. 2 mozdulattal. Az alkalmazásban ki tudjuk választani az észlelt állatot – vagy növényt- és a térképen be tudjuk jelölni, hogy hol is láttuk, pl. a nálunk leggyakoribb keleti sünt. Fontos, hogy egy észlelést, csak egyszer rögzítsünk. Így tudunk hozzájárulni az adatbázis bővítéséhez, ami ahhoz kell, hogy minél hamarabb és minél pontosabb adatok alapján el tudjon készülni azaz útvonaltervező alkalmazás, ami figyelmezteti majd a sofőrt, hogy adott időszakban, adott útszakaszon sünök fordulhatnak elő. Sajnos az észlelések 40%-a elütött sünről ad hírt. Ezzel is bizonyítva azt, hogy igenis van létjogosultága egy olyan alkalmazásnak, amely figyelembe veszi az állatok előfordulási helyét.

Ha mi is találkozunk elhagyatottnak(vélt) sünnel fontos, hogy ne kezdjük el rögtön taperolni. Ilyenkor jobb egy kicsit várni és később visszamenni megnézni. Ha még ott van és nem történt semmi, akkor nyugodtan el lehet vinni, pl. a Fővárosi Állat- és Növénykert Sünispotályába.

Ez is az önkénteskedés egyik formája. Ha szeretnél más önkéntes programokkal is megismerkedni, keresgélni közöttük és részt venni rajtuk, akkor látogass el erre a weboldalra a részletekért.  

 

Forrás: ng.hu, vadonleso.hu

TOVÁBBI Önkéntesség TARTALMAK
Copyright © 2020 Erzsébet Ifjúsági Alap. Minden jog fenntartva.
Az oldal az Európai Szociális Alap támogatásával, az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 projekt keretében jött létre.