Szia Cica!

20/09/04 péntek
Méghozzá nem is akármilyen. Igazi ritkaságot láthat a nagyközönség 2 hónap után a Geoffroy- macska személyében. Eddig ugyanis a féltő anya rejtegette kicsinyét a látogatók elől. Most viszont sikerült lencsevégre kapni.

De miért is olyan nagy szó az új egyed jelenléte? Tudni kell, hogy a szülők, az Európai Fajmegelőzési Program keretein belül érkeztek Nyíregyházára, évekkel ezelőtt. Velük együtt, összesen 75 példány él a világ állatkertjeinek egyikében. Sikernek pedig azért könyvelhető el a kicsi születése, mert az elmúlt 12 hónapban összesen 3 példány született fogságban, ami valljuk be, nem valami nagy egyednyszám.


Geffroy-macska
Forrás: sostozoo.hu

Ami a természetes élőhelyét tekinti, főleg Dél-Amerika magasan fekvő – akár 3300 méteres magasság feletti -, területeit jelenti pl. Bolíviában, Brazíliábn, Argentínában stb. Ezek a macskafélék 2 hónapig vemhesek és általában 1-3 egyedet hoznak világra. Egy felnőtt példány elérheti a 70 cm-es testhosszt és a 7 kg-os testsúly is. Ebből látható, hogy nem sokkal nagyobb, mint egy itthoni átlagos házi cirmos, viszont lassabban fejlődik. Természetüket tekintve félénkek és igazi remeték – lehet, hogy ezért is élnek akár 18-20 évet. Nem szeretik a társaságot, inkább egyedül töltik idejüket. Csak a randik alkalmával keresik fel fajtársaik társaságát. Kerülik a sűrű, erdős területeket, dacára annak, hogy egyébként erdei állatok. Inkább a száraz, sziklás élőhelyet részesítik előnyben.


Geoffroy-macska
Forrás: ng.hu

Bundájuk különlegessége miatt, sajnos az orvvadászok igen kedvelik. Egy elkészült bundához akár 25 példány prémje is szükséges lehet. Egyébként élőhelyétől függően a bundájuk igen eltérő lehet, a kontinens déli részén élők ezüstszürkék rózsára emlékeztető foltokkal, míg az északon lakók inkább okkersárga színűek apró foltokkal.

Ha Ti is kíváncsiak vagytok az új jövevényre, akkor látogassatok el a Nyíregyházi Állatparkba.

 

Forrás: Sosto Zoo

Lead kép: wikipedia.org