Nyugodtan gyűjtjük a többet?

20/09/11 péntek
Igazából már a csapból az folyik, hogy szelektív hulladékgyűjtés, zero waste, műanyagmentes július… De pontosan miért is van erre akkora szükség? Miért kell ezeket mantrázni a társadalmunkban?

Hogyan is működik az agyunk? Néhány alábbi példából megérthetjük: pl. egy vizsgálat eredménye képpen az jött ki, hogy az emberek háromszor több papírt használnak fel, ha mellette szelektíven gyűjtik a szemetet, vagy nyugodtan díszkivilágításban élik az estéiket otthon, ha energiatakarékos izzókat használnak. Mondván, úgyis újra lesz hasznosítva a papír és egyébként is kevesebbet fogyaszt ez a körte, mint a hagyományos. És akkor ezzel itt le is van tudva a dolog. Hát nem!

Fontos tisztában lenni néhány dologgal. Azért mert valamit újra lehet hasznosítani, az nem jogosítja fel az embereket arra, hogy a Föld számlájára pazaroljanak. Ugyanis ott kezdődik, hogy nem is mindent lehetújrahasznosítani és amit igen, azt sem végtelenszer. Csak sajnos ezekbe sokan nem is gondolnak bele.

Szakértők szerint ebben a tekintetben elég nagy problémát jelent az, hogy az evolúciós gyökerek és az agyunk működése folytán nem ismerjük fel a probléma súlyosságát. Na de miért nem? Röviden azért, mert sok hatást mi magunk közvetlenül nem tapasztalunk. Tisztában vagyunk asszal, hogy olvadnak a sarkvidéki jegek, egyre intenzívebbek a jégborjadzások, fogynak a gleccsere, de ezek nem olyan dolgok, amik közvetlenül befolyásolnák a mindennapjainkat. Tudunk róluk és kb ennyi. Ez a jeges csak egy példa volt, de általánosságban elmondható az, hogy az emberek szeretnek azzal takaródzni, hogy a baj az csak mással és máshol történhet meg, velem itt nem.  Hát persze. Vagy mégsem?

Ezen káros berögzültségek ellen kiváló módszer a figyelemfelhívás és a motiválás, valamint fontos a megoldásra fókuszálás. A cél nem az, hogy bárkibe bele legyen állítva az ideg, hogy márpedig Te tehetsz róla, hogy a jegesmedvének lassan nincs élettere, tápláléka és közben meg még szaunában is érzi már magát, kis túlzással. Szóval nem az ijesztgetés a cél.

A figyelemfelhívást ismerjük, igazából egyre többször jön velünk szembe az utcán. Inkább mi az, ami motiválhatja az embereket a fenntarthatóságra, a környezetvédelemre? Újszászi Bogár László szakértő szerint sajnos sem a bolygónk, sem a jövő generációja nem hat elég motiválóan az emberekre. Bezzeg a cél, a versengés és a társadalom figyelő szeme,  igen. Szüksége van az embereknek a rövidtávú célokra és a kézzelfogható eredményekre. Tegyünk hát így!

Amennyiben Ti is fontosnak tartjátok a környezetvédelmet és szeretnétek minél hatékonyabbak lenni benne, akkor töltsétek le az Öko Napló applikációt, amin keresztül tavasszal már mi is rendeztünk egy sikeres bolygózöldítő versenyet a hazai iskolás között. Most nem kell mást tennetek, csak letölteni Androidra vagy IOS-re. Minden nap kaptok majd egy egyszerű tippet, hogy hogyan is tudtok egyre jobban hozzájárulni a fenntarthatósághoz úgy, hogy közben véditek a Földet is.

 

Forrás: HVG.hu