Luxusreflex, ami nem is annyira luxus

20/04/30 csütörtök
ujnemzedek.hu
Sok fajtája létezik. Főleg az emberekre jellemző fizikai reakció és sokat elárul a „gazdájáról”. Káros hatása pedig szinte nincs! Na, mi ez?

Nagyon sokan, nagyon régóta kutatják. Mondhatni, csak pozitív hatása van. Vagyis, negatívat egyáltalán nem is tudnék felsorolni. Ez nem más, mint a nevetés. Gelotológusok kutatják a tudományok ezen ágát, akik szerint egy perci nevetés felérhet tíz perc futással vagy harminc percnyi meditálással és napi tizenöt perc nevetéssel, akár negyven kalóriát is elégethet a szervezetünk. Na, ez a nem mindegy!

A Kaliforniai Orvosi Egyetem pszichológusprofesszora, Paul Ekman szerint 19-fajta nevetés létezik. Ezek közül azonban csak egy az igazi. A többi tizennyolc, csupán a társadalomban való könnyebb alkalmazkodásunk miatt alakult ki. Ez egy velünk született képesség, amely négy hónapos korunktól válik rendszeressé. Elmondható, hogy gyermekkorban sokkal többször használjuk ezen képességünk, mint felnőtt korban, mert sajnos a társadalom, az életkor és bizony még a nyelv is befolyással van a nevetési szokásainkra. Sokan nem mernek még csak mosolyogni se bizonyos szituációkban. Egyes kutatások szerint a felnőttek átlag tizenháromszor nevetek egy nap, míg a gyerekek ötször többet.

Oka van annak, hogy a legjobb gyógymódként is tekintenek rá, ugyanis tény, hogy csökkenti az emberben felhalmozódott stesszt. Élettani hatásait tekintve, ilyenkor az izmaink erőteljesen összehúzódnak nő a véráramlás nő a vér oxigénellátottsága fokozódik a szív és a tüdő működése, valamint endorfin szabadul fel a szervezetben, ami nem más, mint „boldogsághormon”. Ezért van az, hogy egy jóízű nevetés után sokkal felszabadultabbnak érezzük magunkat. Ezeken felül javítja a vércukorszintet és az alvást is.

Általában jókedvünkben nevetünk, azonban vannak kivételek. Egyik ilyen például, ha a kínos helyzeteket nevetéssel próbáljuk menteni. Ez van, akinél reflexszerű, de másnál azért akaratlagos. Vagy van, amikor a barátunkat röhögjük ki a legnagyobb bénázásában. Erre szokták mondani, hogy „Legszebb öröm a káröröm, mert nincs benne irigység.”