Interaktív térképen követheted nyomon merre járt a városod több millió évvel ezelőtt

20/08/26 szerda
Aki konyít a földrajzhoz, annak nem ismeretlenek a tektonikus lemezek, melyek folytonos mozgása alakította, és alakítja ma is a bolygó felszínét. Ezen mozgások visszakövetésével pedig a tudósok megdöbbentően pontos adatokkal rendelkeznek a millió évekkel ezelőtti Földről.

Ezeket az adatokat felhasználva pedig látványos programokat lehet létrehozni, mint például a Christopher Scotese fotós által készített Ancient Earth.  Ennek segítségével egyszerűen követhetjük nyomon a tektonikus mozgásokat több millió évre visszamenőleg.


Budapest 50 millió évvel ezelőtt

Ezt emelte új szintre Ian Webster paleontológus, aki az Ancient Earth térképeit kötötte össze az általa készített (és jelenleg a világon a legnagyobb) dinoszaurusz adatbázissal. E két projekt összegyúrásával alkotta meg a háromdimenziós forgatható földgömbjét melyen visszakövethetjük egyes városok pozícióját akár 750 millió évvel ezelőttig is. Magyarország ezalatt nagyrész víz alatt volt, Budapest például legkorábban az 50 milliós térképen található meg.

De nem csak évszámok alapján kereshetünk, hanem különböző földtörténeti korszakok alapján is. Vagy akár azt is megtudhatjuk hogyan nézett ki a föld az első virágok megjelenésének idején, és persze azt is, hogy az adott korszakban milyen dinoszauruszok lettek volna a szomszédaink. Majd egy kattintással át is térhetünk az adatbázisba, ahol minden elérhető információ a rendelkezésünkre áll az adott fajtáról.

(GNN)