Csak úgy cikáznak

20/07/31 péntek
ujnemzedek.hu
Felvillanyozza az embereket az a látvány, amit nyaranta az égbolton megjelenő meteorrajok egy-egy tagjának pillanatnyi megjelenése okoz. Persze rém unalmas tud lenni, amikor óráknak tűnő hosszú perceken át nem történik semmi az égen. De aztán egyszer csak!

Általában nyáron szoktuk őket látni, pedig szinte egész évben vannak. Meteorrajok, amik átvonulnak fölöttünk. Ezen a linken találtok egy átfogó listát a főbb rajokról és a megfigyelésükhöz való fontosabb információkról, sőt vannak még itt online kamerák is, amik segítségével az is láthat hullócsillagot, aki esetleg éppen, akkor este nem ér rá bámulni az égboltot.

A meteor, mint kifejezés Arisztotelész nevéhez fűződik, ugyanis ő nevezte el ezt a fényjelenséget „magasan lebegő”-nek. Bár feltevése szerint a meteoroknak semmi közük nem volt a szilárd „kövekhez” - ami később nyilván megdőlt -, azért az elnevezést ezúton is köszönjük. És magyar vonatkozása is van a meteorcsillagászatnak, ugyanis Konkoly Thege Miklós volt az első, aki a meteorok színképvizsgálatával bizonyította be, hogy üstökösökből származnak. Mára persze tudjuk, hogy nem csak és kizárólag üstökösökhöz köthető a keletkezésük.

De pontosan mit is szoktunk látni az égen? A meteorjelenséget a keringő meteoroidok (szilárd kőzet) hozzák létre úgy, hogy nagy sebességgel ütköznek a Föld légkörével. Ha áthaladnak a légkörön és nem égnek el teljesen – ezt az égési folyamatot szoktuk látni -, akkor a földet ért maradványukat hívjuk meteoritnak. A meteorrajok pedig közös eredetű meteoroidok csoportja. Főként üstökösökből és csillagokból keletkeznek, konyhanyelven fogalmazva, „leszakadással”.

Ha te is meg szeretnéd figyelni ezeket a gyönyörű égi jelenségeket, akkor a mostani időszak erre a legalkalmasabb. Csak arra figyelj, hogy minél kevesebb legyen körülötted a fényszennyezés. A hullócsillagok megfigyelését még a holdfény is befolyásolni tudja, szóval teliholdkor nehezebb észrevenni a csóvákat az égen.

A Csillagvizsgáló Blog augusztus 10-16. között „Egy hét a csillagok alatt” címmel szervez csillaglest és bemutatót amatőr csillagászok segítségével. A szervezők célja, hogy minél több emberrel ismertessék meg, ennek a különleges világnak a szépségeit. A blogon nyomon tudod követni a helyszínek listáját, az eseményhez, pedig itt tudsz csatlakozni.